Günlük yaşam akışı içinde boğuşurken uykuyu çok da önemli bir yere koymayabiliyoruz. Belki de sadece tamamlanması gereken bir ihtiyaç olarak görüyoruz bu yüzden de ne kadar uyuduğumuza ya da hangi saatler arası uyuduğumuza çok da önem vermiyoruz. Oysa kaliteli uyku ile geçiştirilen uyku arasında o kadar büyük bir fark var ki! Öyle ki nasıl uyuduğumuz, gün içindeki ruh halimize, dinçlik durumumuza ve bilişsel süreçlerimize oldukça etki ediyor. Güne mutlu başlamak o gece nasıl bir uyku uyuduğumuzla oldukça ilişkili diyebiliriz. Meditasyon ile kaliteli uyumak ve güne mutlu başlamak mümkün.
Mutlu Uyanmak Mümkün Mü?
Hayatımızda yaptığımız her şeyin en temel amaçlarından biri mutluluğa ulaşabilmek ve mutlu bir yaşam sürmektir. Bunun için çalışır para kazanırız, aile kurarız, gezeriz, arkadaşlarımızla sohbet ederiz… Çünkü bunlar bizi mutlu etmenin yollarıdır. Ancak güne kötü bir ruh hali ile başladığımız zamanlarda yani ‘soldan kalktığımız’ zamanlarda günlerimizin daha olumsuz bir şekilde geçtiğini fark ederiz. Bundan dolayı da güne güzel bir başlangıç yapmanın güne güzel devam edebilmek için çok etkili bir faktör olduğunu söylememiz yanlış olmaz.
Güne mutlu uyanmak için en önemli gereklilik güzel, kaliteli bir uykudur. Kaliteli bir uyku uyuduğumuzda güne mutlu başlarız. Mutlu uyandığımız günler de diğer günlere oranla daha güzel geçer. Yapılan araştırmalara göre kötü bir uyku çekenler; daha depresif, enerjisiz, gergin, daha az dinlenmiş, daha karamsar ve huzursuz oluyorlar. Hayatınızda yapacağınız birkaç alışkanlık değişikliği bu gibi olumsuz psikolojik etmenlerin önüne geçebilir ve böylece güne daha mutlu, dinç ve huzurlu bir biçimde başlayabilirsiniz.
Güne Mutlu BaşIamanın Yolları
Hayatımızda yapacağımız küçük alışkanlık değişiklikleri güne daha iyi başlamamızı sağlar. Örneğin, eşyalarınızı önceki günden hazırlarsanız zaten yoğun geçecek bir güne daha sakin başlamış olursunuz. Ne giyeceğinize akşamdan karar verebilirsiniz, çantanızı hazırlayabilirsiniz ki uyandığınızda bunların ekstra stresini yaşamayın.
Bunun haricinde telefonun alarmı yerine çalar saat kullanarak güne başlamak da güne daha iyi başlamada etkilidir. Çünkü telefonu alarm çaldığında elinize aldığınızda bildirimlere dalarsınız ve daha tam ayılamadan dış dünya sizi etkisi altına almaya başlamıştır bile. Ancak eğer yine de telefondan alarm kuracaksak da çalacak olan zil sesini bizi yerimizden fırlatacak müzikler yerine daha sakin müzikler olarak ayarlayabiliriz.
Bu gibi değişiklikler güne daha mutlu başlamamızı sağlayacaktır ancak en etkili formül kaliteli uykudur. Kaliteli bir uyku, güne mutlu başlamaktaki en önemli etkendir. Vücudumuzun günlük yaklaşık 8 saat uykuya ihtiyacı vardır. Ancak araştırmalar gösteriyor ki çoğu kişi 8 saatten daha az uyuyor ve ‘uyku borçları’ biriktirmeye başlıyor. Vücudumuz yorgun düşüyor, mutsuz uyanıyoruz ve dolayısıyla günümüz de mutsuz geçmeye devam ediyor. İşteyken işimize odaklanamıyoruz, eve geldiğimizde ailemize yeterli ilgiyi gösteremiyoruz. Çünkü uykusuzluk ve yorgunluk hissi gün içinde oldukça ağır basıyor. Hatta daha da kötü olarak uzun süreli uykusuz kaldığımızda motor becerilerimizde düşüş oluyor bu da zaten birçok araba kazasının nedenini oluşturuyor.
Kaliteli uyuduğumuzda hormonlar dengelenir, stresimiz azalır, bilişsel ve motor becerimiz artar. Dolayısıyla kaliteli bir uyku, güne mutlu başlamamızı ve daha sonrasında güne mutlu devam etmemizi sağlar.
Kaliteli bir uyku için iyice bitkin düşmeyi beklemek yerine belirli bir saatte yatağa girebiliriz. Fazla yorulmadan yatağa girdiğimiz zaman vücudumuz rahatlar ve uygun bir saatte uykuya dalarız. Yatakta olduğumuz bu süre içinde de telefona bakmaktan olabildiğince kaçınmalıyız. Çünkü telefondan yansıyan mavi ışık, uyumayı güçleştirir ve uykumuzun daha kalitesiz olmasına sebep olur. Televizyon izlemek ya da telefona bakmak gibi alışkanlıklarımızın yerine meditasyonu koyabilir böylece daha uykumuzu daha kaliteli bir şekilde geçirebiliriz.
Meditasyon İle Güne Mutlu Başlamak
Meditasyon, Latince ‘meditatio’ kelimesinden türetilmiştir. Anlamına bakıldığında birçok Batı dilinde “derin düşünme” anlamına gelmektedir ve ‘bir bireyin dikkati ve farkındalığı eğitmek ve zihinsel olarak açık, duygusal olarak sakin ve istikrarlı bir duruma ulaşmak için farkındalık veya zihni belirli bir nesneye, düşünceye veya etkinliğe odaklamak gibi bir tekniği kullandığı bir uygulama’ olarak tanımlanmaktadır.
Meditasyonun ruh sağlığımıza olan olumlu etkisini inkâr edemeyiz. Hayatında meditasyona yer açan bireylerde stres, kaygı ve depresyon gibi olumsuz psikolojik durumlarda azalma görülmektedir. Ayrıca meditasyon vücutta olan ağrılar gibi fiziksel durumlara da iyi geliyor.
Tabii bunların yanında meditasyon, kaliteli uyku için de bire bir! Uyku problemi genelde stres ve rahatlayamamak ile ilgilidir. Vücudunuzdaki gerginlik sizin daha sağlıklı uyumanıza engel olur. Meditasyon teknikleri ise gevşemenizi sağlar, sizi rahatlatır ve böylelikle daha iyi bir uyku çekmenize yardımcı olur. İç huzurunuz artar, zihniniz ve bedeniniz sakinleşir. Özellikle uyumadan önce yaptığınız meditasyon, uyku sorunlarınızın azalmasında yardımcı olur.
Yapılan bir araştırmada katılımcılara 6 haftalık meditasyon ve uyku hijyeni eğitimi veriliyor. Çalışmanın sonunda meditasyon grubu daha az uykusuzluk semptomu ve daha az gündüz yorgunluğu yaşadığı görülüyor. Çünkü meditasyon; melatonin (uyku hormonu) ve serotonini artışı, kalp atış hızının düşmesi ve kan basıncını düşürmesi gibi birçok fizyolojik değişikliğe neden olur ve bu da sizin daha iyi bir uyku almanızı sağlar.
“Meditasyonu nasıl ve nerede yapacağım?” diye düşünüyorsanız merak etmeyin! Meditasyon her yerde ve ekipman gerekmeden yapılabilecek bir uygulamadır. Önemli olan bunu sakin bir alanda yapmanız ve nefesinize odaklanmaya başlamanızdır. Yatmadan önce 3-5 dakikalık meditasyon uygulamaları ile başlayıp daha sonra bunu 20 dakikalara çıkarabilirsiniz. Mindfullnes da yine ayrıca meditasyonun bir çeşidi olup sizin rahatlamanıza yardımcı olur.
Eğer siz de meditasyon yapıp gevşeme tekniklerini öğrenmek istiyorsanız Anbean App uygulamasını indirebilir ve bu sayede çok daha kaliteli bir uykuyla buluşabilirsiniz.
Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon 101 yazımızı okumak için buraya tıklayın.