Mindfulness ile Odaklanmayı Geliştirmek

Günlük işlerimizi tamamlamaya çalışırken yaşadığımız en büyük zorluklarımızdan biri zihnimizin, dikkatimizin dağılmasıdır. Biz bir işi bitirmeye çalışırken, zihnimiz bize birçok uyaran hatırlatır. Bu durumda da odaklanmayı geliştirmek bizim için zorlayıcı oluyor. Örneğin tam bir işe konsantre olmuşken bir yerden bildirim çıkıyor veya aklımıza maillerimiz geliyor. Ya da günlük hayatın temposunda bir sorumluluktan diğerine, bir mekandan diğer mekana koşuşturuyoruz, bu bile dikkatimizin dağılmasına yetiyor! Aile ile ilgili sorumluluklarımız, arkadaşlarımızla görüşmelerimiz, iş tempomuz derken daha birçok konseptte sürekli yetişme çabası içerisinde oluyoruz. Bu da günük hayatlarımızı otomatik pilotta ve odaklanma zorluğu yaşayarak geçirmemize sebep olabiliyor. Tam da bu durumda Mindfulness oldukça verimli bir şekilde yardımımıza koşuyor.

Farkındalığın Odaklanmayı Geliştirmek Üzerinde Etkisi

Bir günlük tempolarımızda telefon bildirimleri, aramalar, internette sürekli önümüze fırlayan reklamlar derken birçok uyaranla karşılaşıyoruz. Odaklanmamız gereken durumlar olduğunda, tüm bu saydığımız durumlar karşısında da odaklanabilmek bizim için zorlaşabiliyor. Günlerimizi farkındalıkla yaşamak konusunda zorlanıyoruz. Otomatik pilot istemsiz olarak“farkındalık” kavramına oldukça yabancılaştırabiliyor bizi. Ancak Mindfulness odaklanmamız üzerinde oldukça etkili. Bilinçli farkındalık pratiklerinin odaklanmayı geliştirmek üzerindeki etkilerini 3 maddede inceleyelim.

1- Farkındalık molası zihnini boşaltıyor.

Mindfulness ise bize biraz farkındalık molası sayesinde zihnimizi boşaltabilme fırsatı veriyor. Daha dingin, daha sakin bir zihinle odaklanabilme fırsatı buluyoruz. Farkındalık pratikleri zihnimizi düşünceler arasında gezinmekten alıp nefes, bedensel duyumsamalar, çevredeki sesler gibi “şimdide” gerçekleşen ayrıntılara odaklıyor. Bu da zihnimizi dikkat dağıtıcı unsurlardan şimdiye toplamamıza yardımcı oluyor temelde. Bu sayede daha fazla odak ile günlük sorumluluklarımızı daha verimli gerçekleştirebilme şansımız da oluyor. Günlük tempolarımızda kendimize çok az vakit ayırdığımızı hiç fark ettiniz mi? Özellikle de zihnimizi rahatlatmak için yaptığımız aktiviteler oldukça az oluyor. Mindfulness ile vereceğiniz birkaç dakikalık ara, zihninizi resetlemişçesine boşaltıyor ve odaklanmanıza yardımcı oluyor.


2- Stresi azaltarak odaklanmayı geliştirmek kolaylaşıyor.

Mindfulness stresi azaltıyor, onunla başa çıkabilmemizi sağlıyor ve bu sayede odaklanmanızı kolaylaştırıyor. Stres, doğası gereği odaklanmamızı olumsuz etkileyen bir durumdur. Stresli olduğumuz zamanlarda, sıklıkla stres hissetmemize sebep olan konuyu düşünme eğiliminde oluruz. Tekrarlayan düşüncelerle aynı konuyu düşünür, istemsiz olarak bir stres döngüsüne girebiliriz. İşte bu noktada Mindfulness, stresimizi tetikleyici yerlere dağılan dikkatimizi şimdiye topluyor. Araştırmalar, meditasyonla  beyindeki Amigdala’nın (strese tepki veren bölge) daha sessiz hale geldiğini gösteriyor. Şimdi ve şu anda tehlike yoktur. Tam şu anda güven içindeyiz. Mindfulness bize nefesimizi kullanarak stres verici düşüncelerden şimdiye dönebilmeyi, bu sayede daha kolay odaklanabilmeyi sağlıyor.


3- Şimdiye dönmek sinir ağlarımızı güçlendiriyor.

Mindfulness dikkatiniz dağıldığı zaman konsantrasyonunuzu geri kazanma konusunda size yardımcı oluyor. Bu sayede dikkatimizi dağıtan şeylerden daha iyi ve kolay geri dönebiliyoruz. Araştırmalar; meditasyon sırasında zihninizin düşünceler arasında dolaştığını her hissedişinizde yapacağınız dikkati nefese geri getirme pratiğinin, beynimizin odaklanmak için çalıştırdığı sinir ağlarını güçlendirmeye yardımcı olduğunu söylüyor. Meditasyonlar ve farkındalık pratikleri sırasında zihninizi yeniden nefesinize odaklamaya çalışabilirsiniz. Bu sizi şimdiye geri getirecektir. Bunu aynı zamanda  bir günümüze de uyarlayabiliriz. Bir gün içinde odaklanırken zorlandığınızı fark ederseniz; kahve aranızda, öğle yemeğinde, ya da yürürken bile kısa bir farkındalık molası vermek dikkatinizi geri getirecektir. Bunu sık sık tekrarlamak, bir sonraki sefer için odağı geri kazanmayı daha da kolaylaştırabilir.


Odaklanmayı arttırmak için özenle hazırladığımız meditasyonlar hakkında bilgi almak için burayı tıkla.

Referanslar

Singleton O, Hölzel BK, Vangel M, Brach N, Carmody J, Lazar SW. Change in Brainstem Gray Matter Concentration Following a Mindfulness-Based Intervention is Correlated with Improvement in Psychological Well-Being. Front Hum Neurosci. 2014;8:33. Published 2014 Feb 18. doi:10.3389/fnhum.2014.00033

Bayes-Fleming, N., Tlalka, S., Delehanty, H., Gold, E., Smookler, E., Healey, T., . . . Newman, K. (2018, October 12). Three Ways Meditation Boosts Your Focus. Retrieved September 05, 2020, from https://www.mindful.org/three-ways-meditation-boosts-your-focus/

How Meditation Can Help You Focus. (2018, May 21). Retrieved September 05, 2020, from https://sps.columbia.edu/news/how-meditation-can-help-you-focus

Diğer Yazılara Göz Atın!

Bir Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir