Stres Nedir?
Hepimiz zaman zaman ev, iş, okul gibi yerlerde stresli durumlarla kendimizi karşı karşıya bulabiliriz. Özellikle son zamanlar hepimizin günlük yaşamında yer tutan ‘koronavirüs’ de hepimizi stres altına almış durumda. Zaman zaman ‘acaba korona bitecek mi?’ ya da ‘ya korona olursam?’ gibi sorular sizleri de içine çekiyor ve bundan dolayı endişe ve stres duyuyor olabilirsiz. Stresi yönetmeye dair yollar arıyor olabilirsiniz. Mindfulness ve stres yönetimi konusunu keşfetmek ise zorlandığınız durumlar ile başa çıkmanız için sizlere yardımcı olabilir.
Yaşadığımız strese çözüm bulabilmemiz için öncelikle ‘stres nedir?’ sorusunu cevaplamak gerekir. Stres, duygusal veya fiziksel bir gerginlik hissidir. Sizi sinirli, kızgın veya gergin hissettiren herhangi bir olaydan veya düşünceden gelebilir. Stres bazı durumlarda faydalı olabilir; örneğin, tehlikeden kaçmamız gereken bir durum varsa kaçma eylemine yardımcı olabilir. Ancak uzarsa hem fiziksel hem psikolojik olarak bazı sıkıntılar doğurabilir. İşte biz de süresine göre stresi 2 gruba ayırabiliriz:
Stres Çeşitleri Nelerdir?
Akut Stres: Hızla uzaklaşan kısa süreli streslere ‘akut stres’ adını veririz. Frene bastığınızda, partnerinizle kavga ettiğinizde veya dik bir yokuş aşağı kaydığınızda bunu hissedersiniz. Tehlikeli durumları yönetmenize yardımcı olur. Yeni veya heyecan verici bir şey yaptığınızda da ortaya çıkar. Tüm insanlar hayatlarının belli alanlarında bu stresi yaşar, böyle bir stres normaldir.
Kronik Stres: Bu, daha uzun bir süre süren strestir. Para sorunlarınız, mutsuz bir evliliğiniz veya işte sorun yaşıyorsanız kronik stres yaşayabilirsiniz. Haftalarca veya aylarca süren her türlü stres kronik strestir. Bazen kronik strese o kadar alışabilirsiniz ki bunun bir sorun olduğunu anlamazsınız bile. Bu stresi yönetmenin yollarını bulamazsanız, bazı sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi stres durumu bazen işinize yarayabileceği gibi bazen uzun süreli olarak kendini gösterir. Aşırı stres yaşadığınız durumlarda vücudunuz size bunu bir şekilde anlatmaya çalışır. Peki o zaman yaşanan stres belirtileri nelerdir?
Stres Belirtileri Nelerdir?
Stres kendini fiziksel olarak da duygusal olarak da gösterebilir. Bazı durumlarda bu belirtileri başka şeylere yorma ihtimalimiz vardır, özellikle bu tip durumlarda aşağıdaki belirtileri yaşıyorsanız belli stresörlere maruz kalıyor olabilirsiniz;İshal veya kabızlık
- Unutkanlık
- Sık sık ağrı ve sızılar
- Baş ağrısı
- Enerji veya odak eksikliği
- Cinsel sorunlar
- Sertleşmiş kaslar
- Yorgunluk
- Çok fazla uyumak veya uyumakta zorluk çekme
- Mide bulantısı
- Rahatlamak için alkol veya uyuşturucu kullanımı
- Kilo kaybı veya kilo alımı
Bu ve bu gibi belirtiler bizi gün geçtikçe daha çok yormaya, yıpratmaya başlar. Stres hormonu olan ‘kortizol’ vücudumuzu ele geçirir ve bu konuda ne yapacağımızı bilemeyebiliriz. Bu yüzden aşırı stresten kurtulma yollarını bilmek, ruh ve bedensel sağlığımız açısından oldukça önemli bir yer teşkil eder. Sizlere bu yazımda stresle başa çıkabilmeniz için ve hatta hayatınızın her alanında sizi rahatlatacak olan ‘mindfulness’ tekniğinden söz edeceğiz.
Mindfulness Nedir? Mindfulness ve Stres Arasındaki İlişki
Mindfulness yani bilinçli farkındalık; nazik, besleyici bir mercek aracılığı ile düşüncelerimizin, duygularımızın ve çevremizin an be an farkındalığı sürdürmek anlamına gelir. Mİndfulness ile stres yönetimi ise farkındalıkla gerçekleşir. Günlük hayatın akışı içinde yaptığımız çoğu aktivitemizde değişik düşüncelere dalarız ve o an yaptığımız eylemlerin farkında olamayız. Geçmişle ya da gelecekle ilgili düşünceler bizi kendisiyle sürükler. Bu da kontrolü elden kaybetmemize sebebiyet verir çünkü biz şimdi de varız ve sadece şimdiyi belirleyebiliriz. Kontrolü kaybetme ve düşünceler içinde sürüklenme hali aslında bizde çoğu zaman stres yaratan durumdur. Çünkü öyle anlarda ne yapacağımızı bilemez bir halde kendimizi buluruz. Düşüncelerimiz bizi ele geçiriyordur ve stresin altında eziliyoruzdur. Mindful bir yaşam tarzını benimsemek ve zorda kaldığımız durumlarda mindfulness uygulamalarını yapmak stresle başa çıkabilmede önemli bir adımdır.
Mindfulness ve Stres Yönetimi Mümkün Mü?
Mindfulness ve stres yönetimi, özellikle son zamanlarda çokça çalışılan bir konu olmuştur. İster fiziksel ister zihinsel olsun pek çok faydası vardır. Alacağınız mindfulness eğitimleriyle birlikte ruh halinizin zaman içerisinde iyileştiğini göreceksiniz. Bu durum sizin içinde bulunduğunuz Mindful yaşam tarzını benimsedikten sonra zamanla siz de zaten bu uygulamaların nasıl strese ve onun doğurduğu fiziksel ve ruhsal sorunlara iyi geldiğini göreceksiniz. Yaşayacağınız farkındalıkla anda kalabileceksiniz ve böylelikle stresle daha rahat başa çıkabileceksiniz. Bu mindfulness teknikleri ile birlikte kan basıncınız düşmeye başlar, daha güçlü bir bağışıklık sistemi elde etmiş olursunuz. Ayrıca stresle birlikte yaşadığınız ağrılarınız da varsa bu ağrılarda da azalma meydana gelecektir. Bunların yanında farkındalık uygulamaları sizin dikkat ve odaklanma işlevinizde artışa meydana getirir. Zihinsel performansınız artar ve hayatınızın akışı içinde yaşayacağınız sorunları daha az stresle daha sağlıklı bir şekilde düşünebileceksiniz.
Özellikle korona sürecinden sonra hepimiz evlerde yaşamaya başladık, daha az sosyalleşebilir olduk. Yaşam şekilleri değişti, hatta günlük hayatta yapabildiğimiz çoğu şeyi belki de yapamaz olduk. Kimimiz evden çalışmaya başladı, okullar uzaktan eğitim sistemine döndü. Bu günlük yaşamda olan değişikliklere uyum sağlayamamış ve adapte olamamış olabilirsiniz, bu normal bir durumdur. Çünkü alışkın olduğumuz yaşam tarzı değişti ve bu değişim ani şekilde gerçekleşti. Bu durum zaten hali hazırda yaşadığınız, önceden var olan stresinizle birleşmiş ve sizin daha da stresli bir yapıya dönüşmenizi sağlamış olabilir. Bununla nasıl başa çıkacağınızı bilemez bir halde ortada kalmış hissedebilirsiniz. Böyle bir durumda mindfulnessile stres yönetimi pratiklerinde bulunmaksize yardımcı olabilir. Daha sağlıklı ve düzgün bir şekilde sizin iyi ruh haline kavuşmanıza yardımcı olabilir.
Anbeann App uygulaması sayesinde mindfulness ve stres yönetimi, stres azaltma ve duygu yönetimine özdenetim ve çeşitli konularda meditasyonlar ile farkındalık pratikleri edinebilirsiniz. Anbeann App üzerinden erişebileceğiniz bu mindfulness pratikleri sizin anda kalabilmeniz ve stresle başa çıkabilmeniz açısından faydalı olacaktır.
Kendimize Nazik Olmak: Öz Şefkat yazımızı okumak için buraya tıklayın.