MINDFULNESS
Mindfulness meditasyonları köklerini 5000 yıllık gelenek ve birikimden alan, şimdiki ana odaklandığımız meditasyon teknikleridir. Kişi, farkındalığını içinde bulunduğu anda neler olup bittiğine ve şu ana getirir.. Şimdiki anda olanları yargılamadan, kabul ederek, olduğu gibi izler, dinler ve hisseder.
Farkındalık kelimesine tanıdık olsak da, genellikle nasıl şimdinin farkında olacağımızı bilemiyoruz. Çünkü aslında farkındalık kavramı kelimeyle ifade edilmesi zor, deneyimle anlaşılabilen bir kavram. Ancak yine de, farkındalık nedir sorusunun üzerinden birlikte geçmekte fayda var.
Otomatik pilotta yaşarken, hoşa gitmeyen ve stres yaratan durumlara maruz kalabiliyoruz. İş çıkış saatinde trafiğe sıkışmış şekilde eve gitmeyi denediğinizi düşünün. Yaklaşık bir saattir yoldasınız ve trafik ilerlemiyor. Bir sürü korna sesleri de sizi rahatsız ediyor. Zihniniz bu rahatsız edici durumları düşünmekle meşgul. Dolayısıyla istemsiz bir stres döngüsüne giriyorsunuz. Peki bu “rahatsız edici” sesleri ve durumları, etiketlemeden sadece deneyimimize odaklansaydık? Çalan korna sesini “korna sesi” olarak yargılamadan, sadece bir deneyim olarak görseydik? Nasıl bir sese benziyor mesela? Tınısı nasıl? Ona eşlik eden başka sesler var mı?
Bilinçli farkındalık kavramı, bize hayatın temposuyla otomatik pilotta yaşamak yerine, farkındalığımızı deneyimlerimize getirmemizi söyler. Günlük hayattaki iş ve sorumluluk temponuzu düşünün. Bir yerden diğer bir yere koşuşturduğumuz, sürekli yetişmeye çalıştığımız bir tempodayız. Tam da bu temponun içinde ne yaptığımızın, etrafımızda neler olduğunun, ne hissettiğimizin bile farkında olamıyoruz. İşte buna otomatik pilot diyoruz. Bunun yerine, yine aynı koşuşturmacanın içinde bütün deneyimlerimizin farkında olarak hareket etmek; bize şimdiyi keşfettme fırsatı veriyor. Bu sayede rahatsız edici durumlarla başa çıkma yöntemi de edinmiş oluyoruz. Deneyimlerimizi yargıladığımız stres verici bir düşünme sistemi yerine, onları farkındalığımız ile nazikçe kabul etmek için bir adım atıyoruz.